پسته قزوین

پسته قزوین

پسته قزوین

عمده پسته قزوین 

اگر شما خریدار پسته هستید در اینجا کلیک کنید

ایران یکی از بزرگترین تولید کننده و صادرکننده این محصول در جهان است

پراکنش وسیع گونه های جنگلی پسته موید این واقعیت است که اکثر نقاط

ایران استعداد پرورش این محصول را دارند

و با مطالعه در مورد رقم های گونه های موجود

می توان مناسب ترین رقم سازگار هر منطقه را در کشور تعیین کرد

در اغلب مناطق کشور ، درخت پسته بین سنین هفت تا نه سالگی محصول میدهد

میزان محصول یک درخت در سال های اول بهره برداری بسیار کم است

و بر حسب مناطق مختلف مقدار آن فرق دارد

درختان این محصول که به تدریج بزرگ و مسن می شوند مقدار محصول آن ها نیز زیاد می شود

به طوری که از یک هکتار باغ پسته خوب میتوان در هر سال تا 2 تن محصول برداشت کرد

میزان محصول درخت این محصول با مراقبت های شخم ، آبیاری منظم و کود کافی و دفع آفات رابطه مستقیم دارد

تاریخ برداشت محصول پسته در مناطق مختلف متفاوت است و بستگی به اقلیم و رقم این محصول دارد

چون میوه این محصول از جوانه های سال دوم تولید می شود

موقع برداشت باید دقت کرد تا جوانه هایی که سال بعد محصول می دهند

و معمولا بر شاخه های ضعیف و شکننده واقع اند

آسیب نبینند.

از هزاران سال پیش نیاکان ما در کوهستان های

اطراف زندگی خود با پسته های وحشی آشنا شده بودند .

زمانی که کشاورزی توسط بشر کشف شد پسته نیز مانند

دیگر اقلام خوراکی مورد توجه نیاکان ما قرار گرفت.

نیاکان ما فهمیدند برخی از ارقام این محصول خوشمزه تر

و بزرگتر از دیگر اقلام این محصول می باشند بنابراین آن ها شروع

به کاشتن محصولات پسته با خصوصیات مورد پسندشان نمودند.

زادگاه پسته

به عقیده ی اکثریت باستان شناسان زادگاه این محصول ایران است.

پسته محصولی بود حتی میشد با خشک کردن آن در زمستان ها نیز از آن استفاده نمود.

شرایط رشد درخت پسته

امروزه درخت پسته قادر است در آب و هوایی به

گرمی 45 درجه سانتی گراد و سردی 20 درجه زیر 0 رشد کند.

هرچند میدانیم مقاومت این محصول در برابر شرایط سخت

به عوامل گوناگونی مانند سن و جنس و مرحله رشد

و وضعیت تغذیه و حتی وضعیت آبیاری بستگی دارد .

اما باید گفت به صورت کلی این که در چه زمانی

درخت این محصول نحت شرایط سخت قرار گیرد نیز مهم است .

برای مثال سرمای دیر هنگام بهار به سختی بر این درخت اثر گذار است .

همچنین حتی گرمای زود هنگام در فصل بهار اثرات مخربی بر روی گل ها و میوه ها خواهد گذاشت.

تاثیر باد در رشد درخت

باد هایی با سرعت کمتر از 10کیلومتر در ساعت

در زمانی که درخت در وضعیت گل دادن قرار دارد مناسب هست.

اما باد های تند یا طوفان همراه با گرد

و خاک شدید و هوای خشک 100% مشکل ساز خواهد بود.

تاثیر باران و رطوبت در رشد درخت

حتی بارش باران بی موقع در هنکام گل دادن گیاه اثرات بسیار بدی یر روی محصول خواهد گذاشت.

پس باید در نظر گرفت جایی که این محصول کاشته میشود شرایط لازم را از نظر آب و هوا داشته باشد.

اگر یک ما مانده به برداشت محصول و یا در حین

برداشت محصول باران ببارد در محصول خسارت ایجاد میگردد.

هر چقدر رطوبت محیط افزایش یابد آن محیط برای کاشت درخت این محصول نامناسب تر میگردد.

به طور کلی در محیط هایی که درصد رطوبت

هوا از 70 % بشتر شودکاشتن درخت این محصول در آن محیظ بی فایده هست.

رطوبت بالا علاوه بر اینکه موجب رشد قارچ ها بر روی درخت این محصول خواهد شد.

در زمان گل دهی این محصول نیز باعث کاهش گرد افشانی گل ها میگردد.

که در نهایت موجب آسیب محصول خواهد شد.

استان قزوین یکی از قطب های تولید این محصول در ایران هست.

معروف ترین ارقام پسته در ایران

یکی از معروف ترین ارقام پسته در ایران پسته اکبری است.

البته به غیر از این نوع پسته ارقام دیگری نیز مانند

پسته قزوین پسته اوحدی ،پسته احمد آقایی ، پسته کله قوچی نیز هستند.

در قزوین علاوه بر این ارقام یک رقم پسته به نام پسته قزوین وجود دارد.

اکثر باغات پسته کشورمان

با توجه به مطالب گفته شده میتوان حدث زد

که اکثر باغات این محصول کشورمان در نقاط خشک و کویری واقع شده اند.

اکثر زمین ها در این مناطق دارای شوری زیادی هستند حتی آب در این مناطق نیز شور می باشد.

مشکلات تهیه آب و کمبود کیفیت آب  اثرات بسیار منفی در برداشت محصول دارد.

بنابراین کشاورزان ما باید از نوع ارقام پسته هایی که میکارند و شرایط رشد آن کاملا آگاه باشند.

تحقیقات درمورد پسته

تحقیقات درمورد این محصول که در سال های جدید انجام شود

مشخص گردید هر کدام از ارقام پسته قادر به تحمل میزان خاصی از شوری آب و خاک دارند.

و حتی ارقام مختلف این محصول در هنگام تنش های کم آبی و سرما و گرما مقاومت یکسانی ندارند.

بنابراین کشاورز زحمتکش ما  باید بداند در کدام خاک و در کدام ارقام این محصول مناسب را بکارند.

اما به صورت کلی میتوان گفت پسته ها در پایه

بادامی عمل کرد به مراتب بهتری نسبت به پایه بنه دارند.

پیوند زدن

همه ی کشاورزان عزیز میدانند جهت افزایش کمیت

و کیفیت محصول باید از پیوند زدن بر روی پسته استفاده کنند.

به صورت کلی میتوان گفت با ترکیب پایه بادامی

و پیوند احمد آقایی بیشترین نتایج رضایتمندی حاصل میگردد.

اما پیوند پایه بادامی با کله قوچی پایین ترین و بدترین عمل کرد در محصول را خواهد داشت.

در این تحقیق مشخص شد پیوند احمد آقایی

با دیگر ارقام این محصول درصد پوکی مغز پسته را به شدت کاهش داد.

البته کشاورزان عزیز ما با تجربه خود دریافتند که رقم

احمد آقایی خیلی کمتر از دیگر ارقام این محصول

پسته دهان بسته یر روی پایه های مختلف دارد.

ناگفته نماند طی 10سال گذشته پایه های

PGII،  PGI ، UCBI نیز به بازار جهت کاشت آمده اند .

که این پایه ها به سرما و گرما مقاوم بوده ( برای مثال پایه ی UCBI ).

یازده شب دمای حدود 13 درجه زیر صفر را تحمل کرده

در صورتی که پایه ی PGI تا 40% تلفات داشته است.

اما با این اوصاف پایه های جدید در شرایط عادی دارای رشد

بیشتری و نیز بالاترین مقاومت نسبت به شوری و بیشترین میزان محصول را داشته اند.

گلستان شدن باغ و زمان گلدهی پسته

درخت این محصول دو پایه هست.

و گل های نر و ماده آن به صورت خوشه ای و جانبی بر روی شاخه ی یک ساله آشکار میشود،.

گل این محصول شهد و گلبرگ ندارد و توسط باد گرد افشانی میشوند .

در گل های جانبی که حدود 90% از کل گل های این محصول را تشکیل میدهد.

در نهایت حدود 5 یا 6 درصد گل ها به میوه تبدیل می شود .

که این میوه بیشتر در مکان نزدیکی و مجاورت نوک شاخه جانبی است

اما در واقعیت حدود 10% گل ها در نقطه انتهای خوشه ها قرار دارد.

اما از این 10% گل های پسته حدود 60 تا 70 درصد به میوه تبدیل میشود.

درصد میوه شدن گل ها

یعنی درصد میوه شدن گل های انتهایی خیلی بیشتر است.

و هر چقدر به سمت گل های میانی و پایین تر نگاه کنیم از تعداد میوه ها کاسته میشود.

به طور خلاصه تنها در حدود 10% از 100% گل ها به میوه تبدیل میشود.

زود گل ده و دیر گل ده

توضیح اینکه پسته کله قوچی و سفید پسته نوق و ممتاز زود گل ده هستند.

و بادامی زرند و احمد آقایی و اوحدی جزو پسته های متوسط گلده

و اکبری و شاه پسند جزو درختان محصول دیر گلده هستند.

بهترین زمان باروری گل ها

در زمانی که گل های پسته باز میشوند تخمدان این محصول گرد افشانی نشده است.

و بهترین موقع روز اول و دوم گلدهی جهت باروری تخمدان می باشند.

تحقیقات نشان میدهد گل هایی که بعد از سه و یا چهار روزگرد افشانی شده بودند.

کمترین میزان میوه بندی را داشتند اما گل هایی که طی دو روز اول گرد افشانی شدند.

بیشتر از 50% گل های ماده ناقص بودند.

از اینجا درمیابیم موقع گرد افشانی گل ماده بعد از اولین گل مقدار محصول را تعیین میکند.

درصد پوکی پسته

بعضی از درختان این محصول مثلا در نوع پسته کرمان حدود ربع میوه های گرد افشانی شده پوک میشوند.

البته باید توجه داشت درصد پوکی این محصول در ارقام مختلف از 25% تا 100% متغیر هست.

ویژگی گلدهی و خصوصیت جوانه های گل

ویژگی گلدهی و خصوصیت جوانه های گل در سال قبل از گلدهی ایجاد میشود.

تشکیل گل آذین و پریموردیوم گل برای میوه سال بعد

در وسط فرودین تا 15 روز بعد از فروردین ایجاد میشود.

جوانه های گل از جوانه های رویشی حجیم تر هستند.

و انتهای جوانه گل دارای انحنای بیشتر هست که به راحتی میتوان آن را شناخت.

نیاز سرمایی درخت پسته

یکی از شرایط مورد نیاز جهت رشد جوانه گل دمای مناسب محیط هست.

نیاز سرمایی درخت این محصول یعنی تعداد ساعت هایی که

دمای محیط کمتر از 7درجه باشد در پسته ها ما بین 500 تا 1110 ساعت تغییر میکند.

در شرایطی که این سرما برای درخت تامین نشود

سکوفه زدن جوانه ها نامنظم و با تاخیر انجام میشود .

حتی بر روی برگ درخت نیز اثرات نا مطلوبی دارد.

شکوفه زدن گل به طور جانبی و انتهایی در روی

شاخه ی در حال رشد فصل جاری علامت آشکار از تامین نشدن نیاز سرمایی بوده است.

از این مطلب در میابیم انتخاب محل کاشت درخت این محصول دارای اهمیت بالایی هست.

ممانعت از خواب افتادن

لازم ذکر است برای ممانعت از خواب افتادن یا به تاخیر افتادن

گلدهی جوانه ها میتوان از سیانامید هیدروژن و یا اسید جیبرلیک استفاده کرد.

ناهم رسی گل های ماده و نر در پسته……درادامه

.

.

مقاله ای دیگر در این مورد

دسامبر 9, 2020